Kontaktirajte nas: 021 221-100

Što mi je potrebno da bi bio spreman za fiskalizaciju?


• PC računalo ili integrirani POS sustav s MS Windows operativnim sustavom (XP SP3 ili noviji)
• Internet veza – preporuka ADSL
• Digitalni certifikat
• Program za fiskalnu blagajnu usklađen sa Zakonom o fiskalizaciji


Tko izdaje digitalni certifikat?


Digitalni certifikat potreban za fiskalizaciju izdaje isključivo FINA, trošak je jednokratno 300 Kn i vrijedi 5 godina. Upute i formular za ovaj postupak pogledajte na Internet stranicama FINE.


Mogu li koristiti isti certifikat za više blagajni?


S obzirom da se radi o programskom certifikatu, nema prepreka koristiti isti certifikat na više blagajni unutar istog poslovnog subjekta, poreznog obveznika.


Mogu li koristiti već postojeći Finin certfikat?


Ne. U ovim certifikatima mora biti naveden naziv Fiskal koji definira njegovu namjenu u svrhu provođenja Zakona o fiskalizaciji.


Što ako moja fiskalna blagajna radi, ali ne radi internet ili web servis Porezne uprave? Mogu li izdati kupcu račun bez JIR broja Porezne uprave?


Možete. Račun mora sadržavati i „zaštitni kod“, odnosno vaš jedinstveni broj računa. Sve račune koje ste izdali bez JIR broja program za fiskalnu blagajnu mora naknadno poslati u Poreznu upravu u roku 2 dana (toliko prema Zakonu imate vremena za uklanjanje tehničkih problema). Kupac će i u tom slučaju moći provjeriti vaš račun u Poreznoj upravi, ali ovoga puta preko vašeg „zaštitnog broja“ s obzirom da na ispisu računa nemate JIR broj.


A što ako se pokvarila fiskalna blagajna, kako mogu izdati račun kupcu?


Ako dođe do potpunog prestanka rada fiskalne blagajne, morate račune upisati u uvezanu knjigu računa (fiskalni paragon). Rok za uspostavu rada fiskalne blagajne je 2 dana.
Kada proradi fiskalna blagajna, trebate prepisati račune u vaš program za fiskalnu blagajnu i kad dobijete JIR broj, dužni ste ga odmah dopisati na kopijama paragon računa.

Uvezanu knjigu računa prije početka upotrebe ovjerava Ministarstvo financija, Porezna uprava.


A što ako se zaboravim fiskalizirati ili se ne uspijem prilagoditi Zakonu o fiskalizaciji ili ne osposobim fiskalnu blagajnu u roku 2 dana?


Kazne su vrlo drastične, od 5.000 – 500.000 kn za obveznika fiskalizacije i još 1.000 – 50.000 kn za odgovornu osobu. U roku od 2 dana MORATE osposobiti Internet vezu, popraviti fiskalnu blagajnu i fiskalizirati izdane račune. Naša preporuka je da zatražite ugovor o održavanju s vašim dobavljačem računalne opreme.
 

Početna  |  Programi za fiskalne blagajne  |  Oprema za fiskalne blagajne  |  Što je fiskalizacija?  |  Kontakt Copyright 2012 by Filip informatika d.o.o.